İNGİLİZCE AKADEMİK BİR METİN YAZARKEN YARARLANABİLECEĞİNİZ ARAÇLAR - II

 



İngilizce akademik bir yazı yazarken kullanabileceğiniz bazı araçlar:

1. ProWritingAid: https://prowritingaid.com/Free

En az Grammarly kadar etkili bu siteyi daha sık kullanmalıyız diye düşünüyorum. Grammar hatalarını düzeltme özelliğine ek olarak, tekrarladığımız kelimeleri gösteriyor ve ‘thesaurus’ özelliği sayesinde alternatif kelimeler öneriyor. Ayrıca, okunurluk raporu sunmak gibi birçok faydalı özelliği de mevcut.

 



2. Ginger: https://www.gingersoftware.com/grammarcheck

Herhangi bir dergi için makale hazırladığımızda dialect (UK/US) konusunda net bir tutum sergilemek önemli bir ayrıntı. Şöyle ki, genellikle İngiliz ya da Amerikan İngilizcesinden birini seçip bu tutumu makale boyunca devam ettirmemiz bekleniyor. Ginger uzantısını Chrome’a ekleyip bu noktada yardım alabiliriz. Ayrıca, grammar ve spelling hatalarını da görebilir; bir cümleyi paraphrase etme konusunda yardım alabilirsiniz (öncelik İngilizceyi geliştirmek olmalı tabii kiJ).



 

3. Cliché Finder: https://www.clichefinder.net/

Metninizi siteye yapıştırdıktan sonra ‘find clichés’ butonuna tıkladığınızda, adının hakkını veren bu site gerçek anlamda ‘klişe’ ifadeleri bulacaktır. Ayrıca, Ginger uzantısı ile uyumlu bir şekilde çalışıyor.


4. Word Counter: https://wordcounter.net/

Kelime çeşitliliği, akademik yazmanın önemli unsurlarından biri; ancak bazen aynı kelimeyi çok defa kullanırız ve bunu fark etmeyiz. Tam da bu noktada yararlanabileceğimiz güzel bir site. Spelling ve grammar hataları için Grammarly Pro versiyonuna yönlendirecektir. Grammarly free versiyonunu ayrıca kullanmanızı tavsiye ederim.



                            

5. SlickWrite: https://www.slickwrite.com/#!home

Sitede yer alan ‘start write’ seçeneğine tıkladıktan sonra metninizi analiz etmek için kopyala-yapıştır yapabilir ya da dosya yükleyebilirsiniz. Hatalarınızı ve kompleks yapıları inceleyebilir, kelime kullanımızı kontrol edebilir ve dahası kullanmak istediğiniz bir kelimenin çağrıştırdığı kelimelere (word associations) bakabilirsiniz.

 


6. Bonus: https://track.toggl.com/timer

Bazen yazarken, çalışırken ve dil öğrenirken bir süre belirlemek ve o süreye sadık kalmak bizi motive edebilir. Denemeyenizi tavsiye ederim. Başarılar.





İNGİLİZCE  AKADEMİK BİR METİN YAZARKEN YARARLANABİLECEĞİNİZ ARAÇLAR - II
Bazen kendimi sizlere anlatacağım; çoğu zaman da dil öğrenmeye dair bildiklerimi, tecrübe ettiklerimi ve daha öğreneceğim birçok şeyi sizlerle paylaşacağım.

1 yorum

  1. mnemonis yazarı olarak çağrışımsal yaklaşım katkıı verebilirim.

    YanıtlaSil

Ad

E-posta *

Mesaj *