ANLAMLI KELİME ÖĞRENME YÖNTEMLERİ

Anlamlı Kelime Öğrenme Yöntemleri


Neler yapmalıyız?
1- Bir dili iyi öğrenebilmek kafamızda çeviri yapma alışkanlığından kurtulmamız gerekir! Bunu yapmanın yolu da ‘mental lexicon’ yani kafamızda kocaman bir sözlük oluşturmak :) Kelime öğrenmeyi dört temel dil becerisinden bağımsız düşünemeyiz. Zira, dil öğrenmek bir bütündür.

2- Öncelikle, Okuma ve Dinleme yoluyla dile bolca maruz kalmamız gerekir. Videolardan, dizilerden, filmlerden bolca yararlanılabilir. Burada en önemli şeylerden biri, kendi öğrenme stilinizi keşfetmektir. Görsel ya da İşitsel, vs. bir öğrenici miyiz? https://vark-learn.com/vark-anketi/

3- İngilizce seviyemiz çok düşükse çocuklar için hazırlanmış İngilizce yazılı ve/veya sesli materyaller (https://bbc.co.uk/learningenglish/english/features/childrens-stories) ve seviyemize yönelik olarak hazırlanmış haber metinleri (https://learningenglish.voanews.com  , https://bbc.co.uk/learningenglish/english/features/witn) tercih edilebilir.

4- Metinler kolay düzeyde seçilirse sıkıcı gelecektir ya da zor olursa okumak/dinlemek istemeyebiliriz. Bu nedenle, tercih ederken kriterimiz şu olabilir: Her bir cümlede en az bir bilmediğimiz kelime olması.

5- İlk olarak, bilmediğimiz kelimeleri bağlamdan ("context") çıkarmayı denemeliyiz. Anlamlandıramadığımız noktalarda hemen bir sözlüğe başvurmakta fayda var.

6- Kelimenin anlamına baktıktan sonra:

a- Kullanılan bağlaçla birlikte ve cümle içinde not almamız gerekir. Örneğin, ‘responsible = sorumlu’ ifadesi yerine ‘I am responsible for washing the dishes.’ Anlamlı öğrenirsek kafamızda her şeyi çevirme alışkanlığımızdan kurtulabiliriz.

b- Birkaç defa tekrar etmekte (telaffuzuyla birlikte elbette) ve zaman zaman geri dönmekte fayda var ("spaced repetition", daha sonra spesifik yöntemlerden bahsedeceğim). Bazı araştırmalar, bir kelimeyi içselleştirmek için en az sekiz farklı bağlamda görmemiz gerektiği yönünde

c- Bu noktada, uyumadan önce notları okumak ve uyandıktan hemen sonra tekrar etmek sıklıkla kullanılan ve zaten çoğumuzun bildiği bir strateji.

7- Burada kelimelerin eş ve zıt anlamlılarını da not almak ve kelimeleri gruplayarak öğrenmek, öğrenmemize zenginlik katacaktır. Mümkünse kelimeleri görselleştirmeyi de deneyebiliriz.

8- Son olarak ve en önemlisi, bu kelimeleri yazılarımızda ve konuşmalarımızda kullanmayı denemeliyiz. Benim kişisel yöntemim, yazmaya İngilizce günlük tutarak başlamak olmuştu.

9- Bonus bilgi: ‘Şarkı’ dinlemek. Şarkılarda yer alan ifadeleri/kalıpları not almak ve sık sık tekrar etmek. Söylemeye çalışmak da telaffuzumuzu geliştirmenin en etkili yollarından biri.

10- Dil öğrenmenin -diğer her şey gibi- herkese uyan bir reçetesi yok elbette. Hata yapmaktan korkmamalı, kendi öğrenme yöntemlerimizi keşfetmeli ve kendi hızımıza göre hareket etmeliyiz.

ANLAMLI KELİME ÖĞRENME YÖNTEMLERİ
Bazen kendimi sizlere anlatacağım; çoğu zaman da dil öğrenmeye dair bildiklerimi, tecrübe ettiklerimi ve daha öğreneceğim birçok şeyi sizlerle paylaşacağım.

Hiç yorum yok

Ad

E-posta *

Mesaj *