İNGİLİZCE MAKALE YAZIMINDA KULLANILABİLECEK ARAÇLAR

İngilizce Makale Yazımında Kullanılabilecek Araçlar

İngilizce akademik bir makale yazarken yararlanabileceğiniz bazı araçların listesini yaptım. Umarım işinize yarar.

Sözlükler

1- En iyi İngilizce sözlüklerin başında https://merriam-webster.com geliyor. Eskiden kullanılan ve artık yaygın olmayan ifadeler de dahil olmak üzere aradığınız her kelimeyi rahatlıkla bulabilirsiniz.

2-TurEng sıklıkla kullanılsa da örnek cümleler sunan https://zargan.com/tr ve https://dictionary.cambridge.org/tr/ daha kullanışlı diye düşünüyorum. Zira, bir kelimenin kullanıldığı bağlamı görmeden kelimeyi anlamlı öğrenmemiz ve kendi yazılarımızda kullanabilmemiz mümkün değil.

3- Eşanlamlı kelimeler için Webster’ın Thesaurus sözlüğü, https://thesaurus.com ve https://dictionary.cambridge.org/tr/thesaurus/ sözlükleri tercih edilebilir. Örneğin, bir makalede sıklıkla ‘explain’ kullanmak yerine ‘elucidate, explicate, spell out, point out, mark’ gibi fiiller tercih edebiliriz. Bu anlamda, bu sözlükler yardımcı olacaktır.

4- Corpus - Kelimelerin ‘authentic use’ dediğimiz dilin konuşmacıları için hazırlanmış orijinal kaynaklarda bağlam içerisindeki kullanımını görmek için en sık kullanılan sitelerden biri https://english-corpora.org/coca/

5- Birçok farklı türde cümle oluştururken kullanılabilecek kalıpları görmek için http://phrasebank.manchester.ac.uk ve collocation yani en az iki kelimeden oluşan kalıplaşmış yapıların yer aldığı https://macmillandictionary.com/browse/collocations/british/a/ sitesi de son derece kullanışlı.

6-Son olarak Grammarly, Ludwig, https://virtualwritingtutor.com, https://hemingwayapp.com gibi siteler basit düzeyde dilbilgisi ve kelime hatalarını görmek için kullanılabilir. Bu sitelere güvenmek uzun vadede yazma kalitesinin düşmesine sebep olabilir.

7-Akademik yazmayı geliştirmenin en güzel yolu öncelikle sıklıkla yazma pratiği yapmak, ve daha sonra da İngilizce yeterliği bizden daha iyi olan birinden geri dönüt almak ve yazıyı yeniden yazmaktır.

8-Bu süreçte en büyük dost ‘Lexical Notebook’ yani bir kelime defteri tutmak ve makale/tez okumalarımızda karşılaştığımız yapıları örnek cümlelerle birlikte defterimize not almaktır. Learning is a journey that never ends. :)

İNGİLİZCE MAKALE YAZIMINDA KULLANILABİLECEK ARAÇLAR
Bazen kendimi sizlere anlatacağım; çoğu zaman da dil öğrenmeye dair bildiklerimi, tecrübe ettiklerimi ve daha öğreneceğim birçok şeyi sizlerle paylaşacağım.

Hiç yorum yok

Ad

E-posta *

Mesaj *