PODCAST İLE VERİMLİ DİL ÖĞRENME REHBERİ

 


Yabancı dil öğrenirken kelime öğrenmeye ve dilbilgisi çalışmaya vakit ayırdığımız kadar Podcast dinlemeye vakit ayırmıyorsanız bu yazıyı okuduktan sonra belki fikriniz değişebilir. Çünkü Podcast sayesinde hem dinleme hem de okuma yapabilmek mümkün. Aynı zamanda, Podcast dinlemek hem öğrenmeye çalıştığımız dil bilgisi yapılarını ve kelimelerini bağlam içerisinde sunacak hem de konuşma becerimizi geliştirmemize katkı sağlayacaktır. Spor yaparken, araç kullanırken, temizlik ve yemek yaparken ve hatta uyumadan hemen önce pratik bir şekilde Podcast dinleyerek dile maruz kalabiliriz ancak bu pasif dinleme olacaktır. Peki, aktif bir şekilde nasıl dinleyebiliriz ve verim almak için neler yapmamız gerekir?

Öncelikle, dinlemekten keyif aldığımız ve nitelikli içerikler sunan bir kaynak bulmaya özen göstermeliyiz. Bu noktada, severek dinlediğim üç site önerisinde bulunacağım:

1.     Leonardo English: https://www.leonardoenglish.com/podcasts

Bu sitede ilgi alanınıza göre mutlaka bir Podcast bulabilirsiniz. Hem dinleyebilir hem de aynı anda yazılı metni görebilirsiniz. Ek olarak, çalma hızını kendi hızınıza göre ayarlayabileceğiniz seçenekler sunuyor.

 

2.     National Geographic: https://www.nationalgeographic.com/podcasts/overheard/

Aynı şekilde ilgi alanınıza göre bir Podcast bulabilir, yazılı metin üzerinden takip edebilirsiniz. Spotify üzerinden de dinleme yapabiliyorsunuz.

 

3.     The English We Speak: https://www.bbc.co.uk/programmes/p02pc9zn/episodes/downloads

İlk iki seçenekte önerdiğim sitelerde yer alan Podcast’lerin süresi 10-20 dakika arasında değişiyor: Eğer daha kısa sürede dinleyebileceğiniz bir site arıyorsanız tam size göre. Üç dakika süreli podcast’ler bulabilir ve aynı zamanda indirebilirsiniz.

Aktif dinleme için öncelikle bir not defteri ve kalem edinmeliyiz. Daha sonra, farklı dinleme hızına ayarlanabilir birçok Podcast seçeneği var; bunlar arasında kendi hızımıza ayarlanabilir olanı seçmeliyiz. Ayrıca, seçtiğimiz Podcast’in transcript/yazılı metin sunuyor olması çok önemli. Sıra geldi dinleme kısmına. Bu noktada önemli bir uyarıda bulunmak isterim: Bir hafta boyunca her gün farklı bir Podcast dinlemek yerine tek bir Podcast'i bir hafta boyunca dinlemek daha etkili olacaktır.

Birinci Dinleme:

Yazılı metni hiç okumadan sadece dinleyelim ve notlar almaya çalışalım. Not almak, odaklanmamızı kolaylaştıracaktır.

İkinci Dinleme:
Yazılı metinden takip ederek dinleyelim ve bilmediğimiz kelimeleri bağlamdan çıkarmaya çalışalım. Eğer kelimeyi bağlamdan çıkaramıyorsak ve konuyu anlamak için önemliyse sözlükten bakabiliriz. Ancak her kelimeye bakmanızı tavsiye etmem; bu süreci sıkıcı hale getirebilir.

Üçüncü Dinleme:
Artık anlama sorununu çözdüğümüze göre yazılı metin ile birlikte son bir kez daha dinleyelim; hatta bu noktada dinlemeden önce metni bir kez okuyabiliriz ve bu sayede okuma pratiği de yapmış oluruz. Dinleme bittikten sonra bir paragraf özet yazmayı denersek yazma becerimiz de gelişir. Daha ne olsun ;)

Bonus Dinleme(ler):

Aynı Podcast'i ilerleyen günlerde dinleme hızını artırarak dinleyebiliriz.

Dinleyip aynı anda şarkıya eşlik eder gibi tekrar edebiliriz. Bunu önce elimizde metinle daha sonra metin olmadan yapabiliriz (ki bu aşamada zaten birçok şeyi öğrenmiş oluruz).

Son not: Öğrendiğimiz kelimeleri cümle ile birlikte not almayı, konuşma yapılarıyla pratik yapmayı yapmayı ihmal etmeyelim.

Enjoy listening!


PODCAST İLE VERİMLİ DİL ÖĞRENME REHBERİ
Bazen kendimi sizlere anlatacağım; çoğu zaman da dil öğrenmeye dair bildiklerimi, tecrübe ettiklerimi ve daha öğreneceğim birçok şeyi sizlerle paylaşacağım.

1 yorum

  1. Seval, merhaba bu aralar readingleri sıklaştırdım ve bu önerilerine denk geldim oldukça iyi bir iş yapıyorsun teşekkür ediyorum podcast'ler harika... Sevgiler.. Gözde

    YanıtlaSil

Ad

E-posta *

Mesaj *