KONUŞMA BECERİMİZİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ?

KONUŞMA BECERİMİZİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ?


‘İngilizce anlıyorum ama konuşamıyorum.’ diyenler için bazı öneriler paylaşacağım. 

YouGlish – Her zaman kelimeyi bağlam içinde görmenin öneminden bahsediyoruz. Kelimelere sözlükten bakıp cümleler halinde not almanın harika bir sözlü alternatifi var. YouGlish’e yeni öğrendiğiniz kelimeleri yazarak native speaker (ana dili İngilizce olan)’lardan dinleyebilirsiniz.

Birçok farklı örnek sunan bu uygulamada dinlediğimiz kelimeleri tekrar ederek hem telaffuzumuzu geliştirebiliriz hem de kelimenin kullanım şeklini görmüş oluruz. Özellikle dinleyerek öğrenenler için harika bir kaynak olacaktır.

Altyazılı dizi/film izlemek – Bilimsel araştırmalar, ana dilde altyazı kullanmanın dil gelişimine katkı sağlamadığını kanıtladı. Yani Türkçe altyazının bize pek faydası olmayacaktır. Ancak kendi konuşma becerimi gelişimimde kişisel tercihim, önce konuyu anlamak için Türkçe altyazı kullanmak olmuştu ve çok faydasını gördüm. (O dönemlerde CD’ye film dolduran amcalar vardı, şimdilerde çok daha şanslıyız.😏)

Neyse ki ‘Language Learning with Netflix’ bizi bu dertten kurtarıyor ve altyazıyı her iki dilde de görmemizi sağlıyor. Keyif aldığım dizilerin İngilizce-Fransızca altyazılarını içeren çıktılarını aldım ve tekrar tekrar izlemeye çalışıyorum.

ŞARKI dinlemek ve söylemeye çalışmak (daha önce detaylandırmıştım, burada değinmeyeceğim). (Güzelim Fransızca şarkıları ne denli katlettiğime inanamazsınız 😃)

Lingua.com: Seviyenize göre okuma ve dinleme metinleri bulabilirsiniz. Dahası, dictation (dinlediğini yazma) aktiviteleri de mevcut. Duolingo’yla dil öğrenmeye başladıysak, bunu bir adım ilerletip bu siteyi deneyebiliriz.

Konuşma becerisi geliştirmek için konuşmak gerekir elbette. Bu nedenle, bu kelimeleri kullanarak kısa diyaloglar kurmalıyız ve kendimizi kaydetmeliyiz (en azından ayna karşısında kendi kendimizi konuşmayı deneyebiliriz). Bu bize kendimizi değerlendirme fırsatı sunacaktır.

Öz değerlendirme – Öğrendiğimiz yapıları kullanmaya çalışıp kendimizi video’ya alabiliriz. Kriterimiz ana dili İngilizce olanlar olduğu için, kendimizi onlarla karşılaştırmak bizi büyük oranda geliştirecektir. En önemlisi, dile yönelik farkındalık kazanmış olacağız.

Tüm bu süreçler self-paced -yani kendi hızımıza göre- olacağı için, herhangi bir stres ve gerginlik hissetmemeliyiz ve kendi hızımıza güvenmeliyiz.

Başlangıçta zor gelse de Pratik yaptıkça ve konuşabildiğimizi gördükçe mutlu olacağız ve daha çok çalışmak isteyeceğiz. Günde sadece 5 dakikalık bir kayıt ayda 150 dk yapar. Dil gelişiminizin şöyle bir filmi olmasın mı?

Konuşma becerisini gerçek bir ortamda gözlemleme vakti. Howdoyoudo, HelloTalk, Tandem, Speaky, iTalki gibi platformlar kullanmayı deneyebiliriz.

Keep practicing!
KONUŞMA BECERİMİZİ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ?
Bazen kendimi sizlere anlatacağım; çoğu zaman da dil öğrenmeye dair bildiklerimi, tecrübe ettiklerimi ve daha öğreneceğim birçok şeyi sizlerle paylaşacağım.

1 yorum

Ad

E-posta *

Mesaj *