YDS/YÖKDİL İÇİN ETKİLİ KELİME ÖĞRENME YÖNTEMLERİ

 

YDS/YÖKDİL için Etkili Kelime Öğrenme Yöntemleri

YDS ve Yökdil, okuduğumuzu anlama becerisi üzerine tasarlanmış sınavlar. Bu nedenle, öncelikle kelimeleri anlamlı şekilde öğrenmeye odaklanmayız (kuru kuruya ezber yapmadan!).

Bunu yapabilmek için de kelimeleri cümle içinde görmeliyiz. Yani, okuma ve dinleme parçalarına (haber metinleri, şarkılar, sevdiğimiz diziler ve filmler) bol bol maruz bırakmalıyız kendimizi.

Anlamla ilgili boyutu çözdükten sonra, daha güçlü bağlantılar oluşturmak için sıklıkla tekrar yapmamız gerekiyor. Bunun için üç uygulama önereceğim:

 

a.       Memrise ve Quizlet, öğrenmek istediğimiz kelimeleri yükleyebileceğimiz ve ihtiyacımıza göre tekrar edebileceğimiz iki güzel uygulama. Fotoğraf çekerek de kendi sözlüğünüzü oluşturabilirsiniz, ki bu muhteşem bir özellik.

b.       Bir diğer uygulama ise LingQ. Kelimeleri bağlam içerisinde sunan bu uygulamada bilmediğimiz kelimeleri seçip kendi sözlüğümüzü oluşturabiliyoruz. Daha sonra da alıştırmalar yapabiliyoruz.

 

Bazı araştırmalar kalıcı öğrenme için kelimeleri, kullanıldığı bağlamda en az 8-10 kez görmemiz gerektiği yönünde. Peki nasıl bir yol izlersek kelimeleri kalıcı öğreniriz derseniz dört stratejiden bahsedeceğim:

 

TEKRAR: Günlük ve haftalık olarak kelime sınırı/hedefi belirledikten sonra uyumadan önce ve uyandıktan sonra bu kelimeleri tekrar etmek (yukarıda belirttiğim uygulamalar bu noktada işinizi kolaylaştıracaktır).

 

ARALIKLI TEKRAR: Kelimelerle karşılaşma sıklığımızdan daha önemli bir şey varsa, o da kelimeleri farklı zamanlarda tekrar etmek. Bazı araştırmalar, unutmanın en çok kelimeyle ilk karşılaşma anından sonra gerçekleştiğini gösteriyor. Peki ne yapmamız gerekir? İlk başta sıklıkla maruz kaldığımız kelimelere zaman aralığı koymalıyız. Zaman aralığı için şöyle bir formül izlenebilir: Bir kelimeye toplamda ve tek seferde 15 dk ayırmak yerine bu 15 dakikayı farklı zamanlara bölmek; yani, haftanın ilk üç günü ve bir hafta sonra bir gün daha çalışmak gibi (Nation, 2001).

 

İLİŞKİLENDİRME: Eş ve zıt anlamlı kelimeleri kullanılan bağlaçlarla birlikte ve gruplar oluşturarak not almak ve birlikte çalışmak.

 

ETKİLEŞİM: Bu kelimeleri yabancı dil topluluklarında kullanarak ve en azından basit düzeyde yazılar yazarak kullanmayı denersek unutmak söz konusu bile olmayacaktır.

 

P.s. "Spoken words fly while written words stay." (Söz uçar, yazı kalır.) Yeni kelimeleri cümlelerle birlikte not almayı unutmayalım. Kolaylıklar dilerim.

 


YDS/YÖKDİL İÇİN ETKİLİ KELİME ÖĞRENME YÖNTEMLERİ
Bazen kendimi sizlere anlatacağım; çoğu zaman da dil öğrenmeye dair bildiklerimi, tecrübe ettiklerimi ve daha öğreneceğim birçok şeyi sizlerle paylaşacağım.

Hiç yorum yok

Ad

E-posta *

Mesaj *